Hatice Yılmaztürk

  Kişi beden bütünlüğünü zihninde yeterince sağlayamayabilir. Bedeni ile ilgili düşünmeye başladığında beden formunun tanımı zihinde belirli bir bütünselliğe kavuşamayabilir. Bedenini algılarken beden formunu yapı bozumuna uğratır ve  bütün şekilde ile algılayamaz. Bu algısında eksiltme, bozma, abartma ve çarpıtma gibi kavramlar ile bedenini tanımlar. Sanatçı beden algısını bu zihindeki tanımlardan yola çıkarak  resim yoluyla nesnelleştirmeyi amaçlar. Sanatçı resimlerindeki  beden formlarında net-flu, ağır-hafif, parça-bütün iç-dış  aydınlık- karanlık gibi kavramları kullanır. Bu kavramlar  içten dışa netten fluya ağırdan hafife bütünden parçaya doğrudur. Nesnelerindeki bu hareketiyle beraber hafif, uçucu, parçalı gibi kavramlarla  beden formunu soyutlayarak tinselliği hedefler. Figürlerini soyutlarken kavramların tezatlıklarından faydalanarak uçucu, hareketli, yeniden yorumlanabilir, tinsel figürleri hedeflemektedir. Soyutlanan figürlerde beden kütlesi uçucu, hafif ve izleyici tarafından yeniden yorumlanırken izleyicinin zihnindeki beden algılarıyla yeniden form kazanır.  


We are meeting with the figures. We meet them all the time. I gaze into my figures, my subjects and receive whatever appears in my visual field. In the space open, I capture a moment and place it on a print.

These mono-prints are a fleeting moment of an exhale freezes in the sky or the sky which appears blue and black at the same time. My deconstructed bodies always move to the light.

She graduated with a first-class honors degree from Marmara University, Faculty of Fine Arts, Painting Department. Then she took pedagogical information education from Mimar Sinan University, Faculty of Arts and Sciences. From painting to pottery, she has been creating bespoke art workshops for kids and teaching professionally for more than ten years at her atelier.